zubna ordinacija viladens - rijeka

ORTODONCIJA

Ispravljanja nepravilnog položaja zuba.

VIŠE O ORTODONCIJI

Zubna ortodoncijaZubna ortodoncija

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba te međučeljusnih odnosa. Ortodontske zahvate moguće je provesti u fazi rasta i razvoja, kao i kasnije tijekom života. Estetika se često smatra primarnim cljem ortodoncije, no to ipak nije tako. Naime, pravilno postavljeni zubi važni su za održavanje zdravlja čitave usne šupljine, kao i čeljusnoga zgloba te mišića, a utječu i na funkcionalnost samog žvakanja te okolno zubno tkivo.

Pravilan odnos čeljusti i pravilni zubi ključan su faktor za ravnomjeran prijenos sila žvakanja, koje time ne preopterećuju potporno tkivo i zube, čuvajući ih tako od prekomjernog trošenja i propadanja te umanjujući probleme u čeljusnom zglobu.

Ortodontska pomagala
Terapija ortodontskih anomalija provodi se ortodontskim pomagalima, koje se dijele na fiksne i mobilne aparatiće za zube.
Već od najranijih godina života važno je posvetiti adekvatnu pažnju zdravlju zuba te provesti prve ortodontske preglede nakon 7. godine života, ukoliko se uoče određene nepravilnosti. Od 10. godine moguće je krenuti sa ispravljanjem nepravilnosti povezanih uz nedostatak mjesta za trajne zube ili pak korekciju zagriza. Spomenute je nedostatke moguće efikasno riješiti mobilnim aparatima. Njima se također može izvršiti i priprema za terapiju fiksnim aparatićem, sa ciljem sprječavanja vađenja trajnih zuba. Terapija fiksnim započinje uglavnom između 12.i 13. Godine života, a vrijeme trajanja terapije je od jedne do tri godine, ovisno o pojedinom slučaju.

Fiksni ortodontski aparatići
Fiksni ortodontski aparatići, sastoje se od bravica i žica. Bravice se zatim dijele na metalne i estetske, a mogu biti načinjene odkeramike ili kompozitnih materijala. Bravice mogu također sadržavati različite informacije karakteristične za pojedini zub, tj. informacije o njegovoj optimalnoj poziciji unutar zubnog luka.
Uz klasične, metalne, dio naše ponude čine i već spomenute estetske bravice koje su zapravo prozirne, te samim time i teško uočljive, a kada za to dođe vrijeme, lako se skidaju, bez straha od oštećenja cakline. Pomaci ovim sustavom brzi su i precizni, uz adekvatan nadzor stručnjaka.
Postavljanje fiksnog aparatića izvodi se u jednoj posjeti, a zamjena samih žica provodi se ovisno o slučaju i stručnoj procjeni stomatologa, najčešće svakih 4 do 6 tjedana.
Nova postavljena žica, radi pritisak i lagano pomiče zube ka željenoj poziciji. Sam proces pomicanja nije bolan, no u pojedinim slučajevima može biti neugodan, dok se čeljust vremenom ne navikne na novonastalu situaciju.
Tijekom ortodontske terapije fiksnim aparatićem, pravilno i redovito održavanje oralne higijene ključan je faktor, budući se hrana skuplja oko žica i bravica. Nepravilna oralna higijena može dovesti do nepotrebnih problema u vidu kvarenja zuba.
Retencija
Po završetku svake ortodontske terapije izrađuje se retainer koji sprječava povratak zuba u početni položaj. Retainer može biti mobilni ili fiksni.
Ukoliko je mobilni, radi se o tankoj prozirnoj udlagi koja se u početku nosi cijeli dan osim tokom jela, pa zatim se vrijeme nošenja smanjuje na svaku noć i tako redom. Kada govorimo o fiksnom retaineru, govorimo o tankoj žici koja se lijepi s unutarnje strane zubnog luka, te ne ometa naše svakodnevno funkcioniranje. Odluku o izboru retainera donosite u dogovoru sa stomatologom.

BRZA NARUDŽBA - BRZI KONTAKT - OSTALE INFORMACIJE​
VIRTUALNI DENTALNI ASISTENT

(Klikni na ikonu za početak razgovora)