zubna ordinacija viladens - rijeka

ZUBNA PROTETIKA

Izrada fiksnih i mobilnih zubnih pomagala

VIŠE O ZUBNOJ PROTETICI

Zubna protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom fiksnih i mobilnih pomagala kojim se rekonstruiraju zubi i okolne strukture. Time se nadoknađuju izgubljenji zubi i funkcionalno i estetski.

Zubne krunice se izrađuju pri većoj destukciji zubne krune, kada više zubni ispuni ne mogu adekvatno nadomjesti kliničku krunu. Gotovo obavezne su kod devitaliziranih zuba jer nam običan ispun (plomba) ne mogu osigurati hermetičko zatvaranje endodontskog prostora.

Prema vrsti materijala razlikujemo metal keramičke, cirkonske i pune keramičke krunice. Koju izabrati ovisi o situaciji unutar usta i planu terapije koji se određuje indiviualno za svakog pacijenta.

Zubni most

Zubni most je više krunica povezanih u jedan niz, a koristimo ga kada nam određeni zubi nedostaju pa pomoću susjednih zuba ili implantata „premoštavamo“ bezube dijelove. Ponekad je destrukcija zuba tako velika da nemamo dovoljno tkiva da nosi krunicu. Tada izrađujemo nadogradnje koje se sidre u korijen zuba i na taj način omogućimo veću površinu zuba za koji će se lijepiti nova krunica.

Krunica za zub

Teleskopske krunice su dvostruki nadomjesci koji se sastoje od primarne unutarnje krunice (patrice) i sekundarne vanjske krunice (matrice). Unutarnja krunica je cementirana na uporišnom zubu, dok se vanjska krunica nalazi u sklopu djelomične proteze ili mosta za skidanje.

Zubne proteze

Mobilni protetski rad nadomještava izgubljene zube i meka tkiva usne šupljine, a za razliku od fiksnog protetskog rada, pacijent ga samostalno vadi iz usta. Vrste mobilnih protetskih radova su parcijalne zubne proteze (izrađuju se kod djelomičnog nedostataka zuba), totalne proteze (izrađuju se kod potpunog nedostataka zuba) i kombinirani radovi koji su jednim dijelom fiksirani na postojeće zube (most), a drugi se može skinuti Wironit proteza ili proteza na teleskopima).

BRZA NARUDŽBA - BRZI KONTAKT - OSTALE INFORMACIJE​
VIRTUALNI DENTALNI ASISTENT

(Klikni na ikonu za početak razgovora)